mobiel menu openen

Boer en Boers met oorlogsverhaal van Elp

‘Het was afgrijselijk’
Roelof Boer en Ben Boers op de plek waar vroeger de boerderij van de familie Boer stond. Roelof Boer en Ben Boers op de plek waar vroeger de boerderij van de familie Boer stond. - Foto: Marcel Jurian de Jong
 
Het is zaterdagmiddag, 31 maart 1945. In Elp maken de 10-jarige Roelof Boer en zijn drie jaar oudere broer Rense zich klaar voor de wekelijkse wasbeurt in de tobbe. Dan barst buiten een kabaal los: vliegtuigen, die laag over het dorp scheren.
De oude Saksische boerderij van de familie Boer ging volledig in vlammen op.

‘Net of de hele boerderij instortte’

,,Snel, naar de kelder!”, roept moeder Albertje Boer-Brands naar haar zoons. In hun blootje rennen de kinderen naar de kelder onder de opkamer in hun boerderij in Elp. Ze zitten er nog maar net als het huis begint te schudden en het stof in de kelder neerdaalt.

Even verderop speelt de 11-jarige Haagse evacué Ben Boers op de heide met een stel vriendjes. Bijna twee maanden woont hij nu tijdelijk in het kleine Drentse dorp waar, in tegenstelling tot in zijn eigen woonplaats, nog voldoende te eten is. ,,We zagen een vliegtuig laag over het dorp vliegen. Daarna een harde knal en een grote rookpluim. We riepen: ‘Er is brand!’ en sprintten terug naar het dorp”, vertelt Boers (86).

Roelof Boer en Boers waren getuige van de brand op 31 maart 1945. Ben Boers (rechts) is voorzitter van de kernredactie van het tijdschrift Fragmenten van onze Historische Vereniging Gemeente Westerbork. Zie het laatste nummer:

https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/fragmenten

Lees het hele oorlogsverhaal en bronnen: 

https://1945.dvhn.nl/1945/maart/Chaos-en-paniek-brand-in-het-hart-van-Elp-25481504.html

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
’Orvelte’ kleuren bij Drentse Landschap

Het Drentse Landschap Online lezen   |   Nieuwsbrief november 2021     26 november 2021 #1     Wijsterbroek:....

> lees verder
Nieuwe Fragmenten

Het oktobernummer van Fragmenten van onze Historische Vereniging Westerbork is uit. De kernredactie heeft er opnieuw iets moois van gemaakt. Lekker afwisselend leesvoer dus... Het hele verhaal lezen? Door lid te worden, à 21 euro per jaar, krijgt....

> lees verder
naar boven