mobiel menu openen

Onthulling plaquette in DVHN

Gemeente en Historische Vereniging Westerbork onthullen replica van historische gedenkplaat

       Foto  verdwenen plaquette                                                                     De zoekgeraakte gedenkplaat. Archieffoto: Anthon van der Neut

De Historische Vereniging Westerbork en de gemeente Midden-Drenthe onthullen op zaterdag 3 februari een replica van een historische gedenkplaat. De gedenkplaat is een dankbetuiging van Haagse ouders waarvan de kinderen in de hongerwinter van 1944-1945 door de Drentse bevolking zijn opgevangen. Het programma is in de Stefanuskerk in Westerbork.

De onthulling van de gedenkplaat is aansluitend bij het monument ‘De Vlam’. Voorzitter Albert Kuper van de Historische Vereniging Westerbork en wethouder Jan Schipper zijn daarbij aanwezig.

Aanmelden kan

Wie herinneringen heeft aan die tijd, wellicht als Haags bleekneusje of als pleegzusje of –broertje kan hierbij aanwezig zijn. Aanmelden kan via de mail info@historischeverenigingwesterbork.nl of akuper@kpnmail.nl. Bellen kan ook: Albert Kuper, (0593) 37 05 83.

De originele plaquette is bij de gemeente Midden-Drenthe zoekgeraakt en tot op heden spoorloos. Deze replica is gemaakt door Wilma Poot van Graveerstudio El Arte in IJsselstein, in opdracht van de gemeente Midden-Drenthe. De replica heeft een afmeting van 85 x 60 cm. Kosten: zo’n 7.000 euro.

Hongerwinter

In de hongerwinter van ‘44/’45 stuurden wanhopige ouders uit Den Haag hun kinderen naar plekken waar nog iets te eten was. De toenmalige gemeente Westerbork bracht 277 kinderen bij gezinnen onder. Opeens waren zij op het boeren platteland, in een huis bij volstrekt onbekenden. Dat moet indrukwekkend geweest zijn.

De bij de gemeente Midden-Drenthe zoekgemaakte gedenkplaat is in 1946 door Haagse ouders aan de provincie Drenthe geschonken, als dank voor de opvang. De Historische Vereniging Westerbork en de gemeente Midden-Drenthe hebben in goed overleg een replica laten maken van de historische gedenkplaat.

Lees meer: https://dvhn.nl/drenthe
                           

 

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten juni 2023

Fragmenten juni 2023

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven