mobiel menu openen

Onze Fragmenten in De Veldenkrant

Jaap de Vogel en Beerend Denekamp tijdens een zijspanwedstrijd in 1977.
Jaap de Vogel en Beerend Denekamp tijdens een zijspanwedstrijd in 1977. Historische Vereniging Westerbork

Eerbetoon aan overleden motorcrosser Jaap de Vogel in Fragmenten

Tijdschrift Historische Vereniging Westerbork biedt terugblik op carrière

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork besteedt in het laatst verschenen tijdschrift Fragmenten aandacht aan de internationaal bekende motorcrosser Jaap de Vogel uit Westerbork. Tijdens het voorbereiden van dit verhaal overleed De Vogel plotseling afgelopen mei in Ecuador, waar zijn dochter woont. Omdat De Vogel enthousiast was over de terugblik op zijn opvallende carrière, is in overleg met de familie besloten het verhaal verder uit te werken en te publiceren.

Coureur en ondernemer Jaap de Vogel stierf tien dagen voor zijn 73e verjaardag aan een hartaanval. In Fragmenten brengt auteur en mede-sportman Willem van Dalen een eerbetoon aan De Vogel, met aandacht voor zijn veelzijdige carrière, zijn successen en teleurstellingen. Van Dalen schrijft: “De eigenzinnige Westerborker Jaap de Vogel was een bevlogen motorcrosser. In zijn geliefde zijspancategorie behaalde hij vele nationale en internationale successen. Jaap was een persoon met een eigen mening, maar hij was evenzogoed een gezellig mens”.

Fragmenten biedt verder een verhaal van Egbert Bussemaker, oud-inwoner van Garminge, over enorme sneeuwduinen in zijn jeugd. Uit dit verhaal en de bijbehorende foto’s blijkt dat extreme weersomstandigheden ook vroeger voorkwamen.

De rubriek ‘75 jaar geleden’ in het tijdschrift heeft aandacht voor de benoeming van de bekende Elper kunstschilder Louis Albert Roessingh tot ereburger van de gemeente Westerbork. Aan bod komt ook de veroordeling destijds van de voormalige commandant Gemmeker van Kamp Westerbork. Hij kreeg tot slechts twaalf jaar cel, met aftrek. In een extra bijlage van Fragmenten wordt aan dit spraakmakende strafproces meer aandacht besteed.

Fragmenten verschijnt vier keer per jaar en is voor leden van de Historische Vereniging Westerbork gratis. Bij de Borker Boekwinkel (voorheen Bruna) wordt het tijdschrift los verkocht voor zes euro per nummer. Het lidmaatschap van de Historische Vereniging Westerbork kost 21 euro per jaar.

 

Lees meer bij de bron:

https://www.veldenkrant.info/nieuws/algemeen/74247/eerbetoon-aan-overleden-motorcrosser-jaap-de-vogel-in-fragmenten

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Voorblad Fragmenten dec. 2023

Fragmenten oktober 2023

Fragmenten oktober 2023

Bij Fragmenten juni 2023. Voorpagina

Bij Fragmenten juni 2023. Voorpagina

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven