mobiel menu openen

De Veldenkrant zoekt mee naar Börker oorlogsgezinnen

De originele gedenkplaat, waarvan alleen een foto bewaard is gebleven.
De originele gedenkplaat, waarvan alleen een foto bewaard is gebleven.

Gezocht: Börkers uit gezinnen met Haagse bleekneusjes

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork (HVW) is op zoek naar Börkers uit gezinnen waar in de jaren 1944 en 1945 tijdelijk kinderen uit Den Haag zijn ondergebracht. Zij worden uitgenodigd om als eregast aanwezig te zijn bij de onthulling van een plaquette.

Het gaat om een replica van een historische gedenkplaat die in het verleden bij de gemeente in Beilen is zoekgeraakt. Deze plaquette werd in 1946 aangeboden aan de provincie Drenthe door Haagse ouders van vele honderden kinderen. Het gaat om een dankbetuiging voor de opvang van stadse bleekneusjes in de provincie in de hongerwinter 1944 - 1945. In de toenmalige gemeente Westerbork werden in totaal 277 kinderen langere tijd bij gezinnen ondergebracht. 

De HVW en de gemeente hebben in goed overleg een nieuwe gedenkplaat laten maken Aan de hand van een foto van de originele gedenkplaat is een kopie gemaakt. Het gaat om een zware bronzen plaats van 85 bij 60 centimeter, die op zondag 13 augustus bij het monument De Vlam onthuld wordt.

De HVW en de gemeente willen dit doen in aanwezigheid van Börkers bij wie in de jaren 1944 en 1945 een Haags bleekneusjes in huis was. Ook wordt gezocht naar mensen die aanwezig waren bij de onthulling van de plaquette in 1946. De HVW en de gemeente zijn nieuwsgierig naar hun verhalen. 

Men kan zich melden kan door een e-mail te sturen naar info@historischeverenigingwesterbork.nl of akuper@kpnmail.nl. Bellen kan ook en wel met Albert Kuper, 0593-370 583.

Lees meer bij de bron:

https://www.veldenkrant.info/nieuws/algemeen/64614/gezocht-borkers-uit-gezinnen-met-haagse-bleekneusjes

Fragmenten maart 2023

Fragmenten maart 2023

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten omslag dec. 2022

Fragmenten juni 2022

Fragmenten juni 2022

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven