mobiel menu openen

Bevrijding Westerbork

Tussen 6 en 14 april werd Drenthe in razend tempo bevrijd. In Westerbork schakelen de Fransen zelfs bijna general-major Karl Böttger uit in zijn hoofdkwartier in Hotel Slomp.

Oude ansichtkaarten Westerbork Hotel Café Rest. Stomp op ...

Aanvulling van Jan Visscher, eindredacteur van ons tijdschrift Fragmenten:
 
In de nacht van 7 op 8 april 1945, nu precies 75 jaar geleden, werden 702 Franse parachutisten boven Drenthe gedropt. De bedoeling van deze landingen was om een bruggenhoofd te creeëren voor de oprukkende Poolse en Canadese tankdivisies.
 
Ook in de buurt van Westerbork werden, onder de codenaam Operatie Amherst enkele sticks (een groep van 15 para’s) gedropt. Onder leiding van kapitein Alexis Betbèze voerde één van die sticks een aanval uit op het Nederlandse hoofdkwartier van de Duitse Feldgendarmerie.   

Dat hoofdkwartier was gevestigd in het toenmalige Hotel Slomp, dat in 1944 door de Duitsers voor dat doel was gevorderd.
Op zondag 8 april vonden in het centrum van Westerbork heftige gevechten plaats tussen de Franse en Duitse militairen. Dertig militairen aan beide zijden werden daarbij gewond of vonden de dood.

Jan Visscher, eindredacteur Fragmenten 

Kamp Westerbork wordt op 12 april zelfs bij toeval bevrijd en was niet eens als bevrijdingsobject in de plannen meegenomen.

Inwoners van De Wijk vieren de bevrijding met de geallieerde soldaten. Foto: Groninger Archieven (OVCG)

Waar de Polen in veel Drentse plaatsen ondersteuning krijgen van de Belgische SAS-troepen, zijn de Franse Amherst-parachutisten belangrijke hulptroepen voor de Canadezen, vooral in Midden- en Noord-Drenthe.

Een kaart waarop de geallieerde opmars in Drenthe globaal wordt weergegeven.

 

 

 

Lees meer bevrijdingsnieuws en bronnen:

https://1945.dvhn.nl/1945/april/75-jaar-geleden-begon-de-bevrijding-van-Drenthe-een-overzicht-25531423.html

https://1945.dvhn.nl/

https://ansichtkaartenbeurs.nl/kaart/d_4176

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwsbrief Drents Archief, 5 maart 2024

     IFA Talk: Dolle mythes en de mythes van IFA Wil jij meer weten over de tweede feministische golf in Noord-Nederland? Kom dan op Internationale Vrouwendag....

> lees verder
Groot verhaal AD over plaquette

Christy Dollen 04-02-24, Eindelijk hangt ’ie weer op zijn plek. Niet de originele, maar een replica van een gedenkplaat van Haagse ouders wier kinderen in de Hongerwinter naar Westerbork werden gestuurd. In het Drentse dorp en omliggende kernen....

> lees verder
naar boven